Aikamatkalla Boy Elävän kanssa

Jännitysromaanini Juoksu aikaa vastaan ilmestyi tammikuussa 2018. Romaanissa entinen dopingjuoksija ja nykyinen yksityistutkija Boy Elävä saa toimeksiannon, joka vie hänet eri puolelle Suomea, Helsingistä Kuopioon ja Kouvolaan, Pohjanmaalle ja Lounais-Suomeen. Boy etsii ja on etsittävänä. Hän on välillä cool, välillä hämmentynyt. Mukana roikkuu ihminen, joka näyttäisi olevan... aikamatkaaja.

Olin ennen romaaniani ennen julkaissut tutkimuksia, tietokirjoja, lehtijuttuja, kritiikkejä ja lauluja.
Kun on tullut viidenkympin ikään ja kirjoittanut koko elämänsä, julkaistavaakin on ehtinyt kertyä.

Siksi olinkin yllättynyt ja hämmentynyt siitä, mitä tunsin sisälläni, kun romaani oli hiottu Gummeruksen kustannustoimittajan kanssa valmiiksi lähtemään maailmalle. Luulin olevani rutinoitunut kirjoittaja, kaiken nähnyt. Sen sijaan ajattelin viikkotolkulla vain yhtä kysymystä: Mitä helkkaria olen oikein mennyt tekemään?

Pajatsoa ja kuunnelmaa 

Ensimmäinen juttuni julkaistiin, kun olin 12-vuotias. Pelasin vuotta nuoremman kaverini Arton kanssa ahkerasti pajatso-nimistä kolikkopeliä Pohjois-Savossa, Pielaveden Essolla. Sellainen oli sallittua siihen aikaan – tai ei ainakaan kovin kiellettyä. Viikkorahat ja palautuspulloista saadut pienet tulonlähteet kuluivat nopeasti. Ehdotin Artolle, että mehän voisimme kirjoittaa jonkin jutun Joka Poika -nimiseen kristillishenkiseen harrastuslehteen, siitä jopa maksetaan. Se oli Artosta hyvä ajatus. Kirjoita sinä, hän sanoi.

Ja minä kirjoitin. Jutun aiheena oli murteiden katoaminen Suomesta. Eivät ne minnekään olleet katoamassa, mutta tervehenkinen pohdinta vetosi toimittajiin ja saimme parikymmentä markkaa. Ja niin pajatso taas kilisi ja helisi.

Kirjoittelin enimmäkseen lauluja, mutta kokeilein muutakin. Kun olin kaksikymppinen, sain maailmanparannusta ja huumoria yhdistelevän scifi-kuunnelman Yleisradioon. Mielestäni itse äänittämäni Winston oli parempi kuin radioteatterin versio, mutta olin tietenkin tyytyväinen. Yleisradio, vau! Oliko muita radioita edes olemassa? Ja kaiken lisäksi maan johtava kriitikko, terävästä kynästään tunnettu Jukka Kajava, "kauhea Kajava", oli Helsingin Sanomissa myötämielinen tarinaani kohtaan. Yritin olla välittämättä siitä, että hän luuli minun olevan 16-vuotias.

Kuvittelin hetken aikaa itselleni kirjoittajan uraa, rocktähteyskin olisi kelvannut. Niin ei käynyt. Päädyin tutkimaan kulttuuria ja historiaa. Se oli ihan hyvä niin.

Teininä taas

Tavallaan piti siis kypsytellä useampi vuosikymmen ennen kuin olin valmis palaamaan sepitteisiin (no, laulutkin ovat sepitteitä tai jotain sinne päin, mutta ehkä palaamme tähän myöhemmin). Mutta olisiko sittenkin pitänyt odottaa vielä pari vuosikymmentä lisää? 

En ollut talvella 2018 valmis. Tunteiden myrsky vyöryi kuin teini-ikäisellä. Maanantait, keskiviikot ja perjantait iloitsin romaanistani. Tiistait ja torstait vaivuin epätoivoon. Viikonloput menivät tunteiden vuoristorataa osapuilleen tuntipohjaisesti. Unet jäivät vähiin.

Nyt kun julkaisusta on kulunut aikaa, laineet ovat jossain määrin tasoittuneet. Ajattelen asian niin, että otin homman tosissani. Taisin palata henkisesti ajassa taaksepäin niihin vuosiin, kun ihminen kasvaa ja etsii – ja koettelee itseään. Taisin nyt koetella itseäni jopa enemmän kuin nuorena. Kokeilin jotain uutta ja panin paljon peliin. Se on hienoa vaikkei ehkä hyväksi viisikymppisen terveydelle. 

Mielestäni onnistuin hyvin, en varmaankaan täydellisesti (palautteet ovat olleet samanlaista vuoristorataa kuin tunteeni), mutta juuri sillä tavalla sopivasti, että jäi nälkä. Saa nähdä, olenko seuraavalla kerralla valmiimpi. Toivottavasti en ihan täysin.